Ads 468x60px

12 Ιαν 2016

Σαρλ Περώ: Η Google τιμά τον συγγραφέα διαχρονικά αγαπημένων παραμυθιών

Ο Γάλλος λαογράφος και συγγραφέας Σαρλ Περώ (Charles Perrault) έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της «παραμυθένιο» doodle, με αφορμή τη 388η χρόνια από τη γέννησή του.

Ο γεννημένος στις 12 Ιανουαρίου του 1628 στο Παρίσι Περώ είναι γνωστός σ’ όλο τον κόσμο από τη συλλογή παραμυθιών για παιδιά, που περιλαμβάνονται στις «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας» (Contes de ma mere l’ oye), του 1697, τα οποία έγραψε για τη διασκέδαση των παιδιών του, φέρνοντας στη λογοτεχνία τη μόδα των παραμυθιών. Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται «Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Η Σταχτοπούτα», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ο Κυανοπώγων», «Ο Κοντορεβιθούλης» κ.ά.
Ο Σαρλ Περώ ήταν μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε αρχικά ως υπεύθυνος των βασιλικών κτηρίων. Άρχισε να γίνεται γνωστός ως λογοτέχνης το 1660, περίπου, με ερωτικά ποιήματα. Αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του στη μελέτη της ποίησης και των καλών τεχνών. Ήταν αδελφός του Κλωντ Περώ (Claude Perrault, 1613 - 1688), αρχιτέκτονα του Λούβρου.
Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη φιλολογική διαμάχη αναφορικά με την υπεροχή αρχαίων και νεότερων συγγραφέων. Το 1671 εκλέχτηκε στη Γαλλική Ακαδημία, όπου διάβασε, το 1687, το ποίημά του «Ο αιώνας του Μεγάλου Λουδοβίκου» (Le siècle de Louis le Grand), με αφορμή του οποίου η Γαλλική Ακαδημία διχάστηκε και ξέσπασε η αποκαλούμενη «Διαμάχη των Παλαιών και των Νέων».
Στη διαμάχη αυτή, ο Περώ έλαβε μέρος με τους «Παραλληλισμούς των Παλαιών και των Νέων» (Paralleles des Anciens et des Modernes, 1688 - 1698, 4 τόμοι), υποστηρίζοντας την υπεροχή και τοποθετώντας σε υψηλότερη θέση τους συγχρόνους του συγγραφείς, όπως τον Μολιέρο και τον Φρανσουά ντε Παλέρμπ, από τους αρχαίους κλασικούς Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς. Βασικός του αντίπαλος σ’ αυτή τη διαμάχη ήταν ο Νικολά Μπουαλώ - Ντεπρεώ (Nicolas Boileau – Despreaux, 1636 - 1711).
Με εφόδιό του την απαραίτητη αφηγηματική γραφή, ο Περώ διέσωσε μύθους και θρύλους της Ευρώπης, βελτιώνοντας τους επιλόγους τους και μετατρέποντάς τους από τρομακτικές αφηγήσεις σε διδακτικές ιστορίες με ηθικά μηνύματα για παιδιά.
Πέθανε στο Παρίσι στις 16 Μαΐου του 1703.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 
Blogger Templates