Ads 468x60px

21 Νοε 2014

Ανακοινώθηκε η λέξη του 2014

Η διεθνής λέξη που χαρακτηρίζει το 2014 είναι η λέξη... vape. Σας λέει κάτι;
Μπορεί για τα ελληνικά δεδομένα η λέξη του 2014 να μην χτυπάει κάποιο καμπανάκι, όμως για τα παγκόσμια δεδομένα η πιο δημοφιλής λέξη της χρονιάς που μας πέρασε έχει μεγάλη σημασία, κυρίως συμβολική.

Σε απλή μετάφραση είναι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Έχοντας διπλή σημασία, η λέξη vape χρησιμοποιείται και ως ρήμα (εισπνέω και εκπνέω τον καπνό από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο) αλλά και ως ουσιαστικό (το ηλεκτρονικό τσιγάρο καθαυτό).
Οι συγγραφείς και συντάκτες των Oxford Dictionaries αναδεικνύουν, λοιπόν, το vape λέξη της χρονιάς και βάζουν με τον δικό τους τρόπο το μικρόβιο του ηλεκτρονικού τσιγάρου στις ζωές μας.
Μετά από το selfie του 2013, μια έννοια που εμφανίστηκε μεν το 2002, αλλά πήρε από την περσινή χρονιά τρομακτικές διαστάσεις, βλέπουμε το vape να φιγουράρει πρώτο στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς λέξεις, αφήνοντας πίσω του άλλες εξαιρετικές λεκτικές δημιουργίες όπως το bae (έκφραση τρυφερότητας και αγάπης προς τον αγαπημένο μας), normcore (το καθημερινό και ατημέλητο ντύσιμο που δημιουργεί εσκεμμένα κάποιο fashion trend), καθώς και το slacktivism (το να κάνεις χωρίς κόπο και χρόνο μια καλή πράξη – π.χ. το να υπογράψεις online μια αίτηση στήριξης σε κάποιο κίνημα).
Φτάσαμε σιγά σιγά στο τέλος του 2014 και είδαμε να αναγνωρίζεται παγκοσμίως η βιομηχανία εκατομμυρίων που ακούει στο όνομα «ηλεκτρονικό τσιγάρο». Αν και η λέξη έκανε τις πρώτες της εμφανίσεις το 2009, οι συντάκτες των Oxford Dictionaries αναφέρουν ότι η χρήση της αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά έξι φορές. Πλέον, η αγγλική γλώσσα διάνθισε το λεξιλόγιό της και προσέθεσε παράγωγα του vape, όπως για παράδειγμα vaporiums.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 
Blogger Templates