Ads 468x60px

5 Μαΐ 2015

Πώς μεταβάλλεται η νοημοσύνη όσο μεγαλώνουμε

Το ότι έχετε κλείσει τα 20 δεν σημαίνει πως έχει αρχίσει η κάτω βόλτα –όπως πιστεύουν οι περισσότεροι από μας– τουλάχιστον όσον αφορά κάποια στοιχεία της νοημοσύνης μας. Πέρα από τη σοφία που αποκτούμε με τα χρόνια, νέα έρευνα έδειξε πως, σε ένα βαθμό, αυξάνεται και η ευφυία μας.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ορισμένες ικανότητές μας, όπως η γρήγορη σκέψη κι η ανάκληση πληροφοριών, ακολουθούν την αναμενόμενη πορεία: ακμάζουν γύρω στα 18 και φθίνουν στην υπόλοιπη ζωή μας.
Όμως, άλλες ικανότητές μας, όπως το να διαβάζουμε τα συναισθήματα των άλλων ή να ανακαλούμε γεγονότα που έχουν μόλις συμβεί, συνεχίζουν να βελτιώνονται μέχρι τα 30. Και άλλες δεξιότητες, όπως η χρήση βασικών μαθηματικών (μαύρη γραμμή στο διάγραμμα) και η διεύρυνση του λεξιλογίου (κίτρινη γραμμή), φτάνουν στο ζενίθ τους ακόμα πιο μετά, γύρω στα 50:     


STM = βραχυπρόθεσμη μνήμη          WM = βραχύβια μνήμη


Για την εξαγωγή συμπερασμάτων, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων στην έρευνα, εξετάζοντας το πώς η ηλικία επηρέαζε την επίδοσή τους σε τεστ διαφόρων ειδών, αντί να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους στο ίδιο τεστ. Πέρα από τα αποτελέσματα του τεστ νοημοσύνης Wechsler, οι ερευνητές εξέτασαν και τα αποτελέσματα άλλων νοητικών τεστ που ανέβασαν στο ίντερνετ, συμπεριλαμβανομένων τεστ λεξιλογίου και αναγνώρισης προσώπων. Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 48.537 άτομα μεταξύ 10 και 89 ετών.    
Ένας περιορισμός της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι ότι παραβλέπει τα κοινωνικοοικονομικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, καθώς η πορεία της ζωής τους είναι άγνωστη.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν παύουν να είναι εντυπωσιακά και να επιβεβαιώνουν κι άλλες πρόσφατες έρευνες που αμφισβητούν την άποψη πως η ακμή της νοημοσύνης μας βρίσκεται στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής μας.
«Σε κάθε ηλικία, οι περισσότεροι από μας γινόμαστε σε κάποια πράγματα καλύτεροι και σε κάποια χειρότεροι», υποστηρίζει ο Joshua Hartshorne, επικεφαλής της έρευνας κι ερευνητής στο τμήμα γνωσιακής επιστήμης του ΜΙΤ. Σύμφωνα με τον Hartshorne: «Πιθανόν να μην υπάρχει ηλικία στην οποία να είμαστε σε όλα καλύτεροι.»     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 
Blogger Templates